Kako zaštiti mačke od pada sa prozora ili terase?

Kada smo usvoji Modesti 2017. godine, ona je tada imala četiri godine. Odmah smo primetili da je spretna i neustrašiva penjačica. Popela bi se na najvišu policu u biblioteci i ne bi silazila dok ne ogladni. Obožava da boravi na visini. Prozori u stanu imaju komarnike koje je ona, začudo, poštovala, ali neobezbeđena terasa je bila veliki rizik koji je morao hitno da se reši.

Kada smo počeli da tražimo zaštitnu mrežu za terasu, moram priznati bila sam veoma razočarana. Rešenja koja su u ponudi na tržištu nisu bila adekvatna za konfiguraciju naše terase. Terasa nam je na pola pod krovom, a krov je bačvastog oblika. Iz tog razloga nismo mogli postaviti končanu Trixie mrežu, ali ni žičanu.

Ipak, moram da pohvalim rešenja koje je naša prijateljica Snežana Miletić primenila u svom stanu. Ona već 6 godina ima upravo Trixie mrežu na terasi, a na prozorima pričvršćene pocinkovane mreže za komarnike. I jedne i druge su se pokazale veoma izdržljivima, a imamo i fotografije da to dokažemo – s leve strane Kristina proverava izdržljivost Trixie mreže, a sa desne strane externa kontrola Flekica i pomoćnik Gricka proveravaju kvalitet pocinkovane mreže:

Znali smo da projekat koji moramo primeniti na našoj terasi neće biti jeftina investicija, ali je morao biti hitno sproveden. Putem email-a sam kontaktirala firmu “Kidpro Safety Nets” koja nudi rešenja za zaštitu od pada dece sa visine. Nakon što sam im poslala podatke o dimenzijama terase, dobila sam i fotografiju sa njihovim idejnim rešenjem:

Što se tiče materijala za mrežu (bez konstrukcije alu-cevi) bilo je potrebno 18 profila i mreže dimenzija 2x2m (gore) i 2×1,6m (pravo) i dva trougla 1x2m (levo i desno), kao i oko 100 šrafova za metal. Cena kompleta bila je tada 288€. Majstore smo posebno platili. Ulaganje se isplatilo, jer sada naše mačke opušteno puštamo da uživaju na terasi.

Ne moram ni da naglašavam koliko izlazak na terasu našim kućnim mačkama znači. Naročito vole jutro na terasi, jer su tada ptice najaktivnije. Vole i da posmatraju zalaske Sunca. Takođe, na terasi ima raznog bilja. Naravno, treba biti pažljiv prilikom izbora biljaka. Nisu sve biljke u stanu i na terasi bezbedne za mačke. Naprotiv, postoje i toksične vrste – kao što je bršljan, na primer. Postoje biljke koje prijaju macama, poput mačije metvice. Kairo naročito voli da gricka Trixie travu za mačke koju sam posadila u saksiji.

Terasa je sada bezbedna. To je sada naša i mačija oaza mira.

Leave a Comment