Saveti veterinara vezani za opadanje dlake kod mačaka

Imali smo veliku čast i zadovoljstvo da u razgovoru sa veterinarom dr Nikolom Stefanovićem, vlasnikom Veterinarske ambulante „Vidikovac“ iz Beograda, ul.Patrijarha Joanikija br.11a, dobijemo savete u vezi sa problemima koje mačke mogu imati sa dlakom. U ovom tekstu prenosimo upravo njegove savete:

Pre svega, doktor je napomenuo da loš kvalitet dlake i promene na dlaci mačke (suvoća, perutanje, pojačano opadanje, češanje mačke) mogu ukazivati na promene i u zdravstvenom stanju mačke. Zato je prvi i osnovni savet – da veterinar proveri krvnu sliku mačke i po potrebi odredi terapiju.

Naglasio je da kada se radi o patologiji kože i dlake na mačkama, ne postoji toliko velika razlika između domaćih i rasnih mačaka. Najveća razlika uočava se između mačaka koje isključivo borave napolju, u odnosu na mačke koje isključivo borave u kući. Takođe, ako se radi o mački koja ima kombinovani boravak u kući i izlazi u dvorište, zaista je pitanje kakvu će dlaku takva mačka imati. Njen organizam može biti zbunjen, jer je poremećeno prilagođavanje na uslove sredine, te može doći do problema sa njenom dlakom. Bilo je i slučajeva da mačka ostane skoro bez dlake, odnosno da joj je dlaka bila proređena zbog alergijskih reakcija i zbog buva. Vlasnici mačaka moraju biti spremni da pomognu mački u svakoj situaciji.

Kod nekih mačaka linjanje je stalno, ali je kod svih mačaka pojačano linjanje dva puta godišnje. Otprilike u oktobru i u martu mesecu svake godine dešava se sezonsko intenzivno linjanje mačaka. Postoje lakši, ali i teži slučajevi gubljenja dlake. Čak je bilo slučajeva da mačka izgubi toliku količinu dlake da se mora hitno pokušati njeno obnavljanje. Dakle, mačka se mora pripremiti za nastupajući period linjanja. Postoje načini da se mačkama pomogne da imaju manje problema nego što bi ih mogle imati u tom periodu.

Važno je znati da prevencija podrazumeva pripremu mačke tri meseca pre perioda linjanja primenom tableta i ampula, kako bi koren dlake ojačao, a dlaka postala kvalitetnija, sjajnija i manje opadala. U pripremnom periodu za linjanje mogu se periodično davati tablete. Daju se tri meseca, zatim sledi tri meseca pauze, pa se tri meseca opet primenjuju tablete i tako redom. Ampule se utrljavaju spolja, u kožu mačke, čime se koža hidrira, a time i kvalitet dlake poboljšava i priprema za nastupajući period linjanja. Kada počne sezona linjanja – tako pripremljen koren dlake će biti jači i neće biti opadanja dlake u tolikoj meri kao što bi opadanja bilo bez pripreme.

Jedan od načina rešavanja problema koje veterinar može prepisati mogu biti i terapeutski šamponi raznih vrsta. Recimo, postoji šampon koji rešava problem lišajeva, a kojima se mačka mora kupati 2-3 puta nedeljno.

Ako dođe do problema sa nakupljanjem dlaka u crevima mačke onda će se primenjivati anti-hairball malt – pasta. Pastom se ne izbacuju samo dlake, već se i prehranjuju creva. Čak i u situaciji da creva stanu, može se pokušati pastom pokretanje creva, kako bi mogla da funkcionišu i izbace dlake koje su se nakupile u njima. Napomenuo je da ovih pasta ima raznih vrsta i da njihov kvalitet varira. Najčešće se u radnjama mogu naći jeftine paste, koje su slabijeg kvaliteta i to se može i po ceni videti. Mogu se naći i paste koje su tri puta skuplje od najjeftinije paste, ali je efekat takve paste daleko bolji. Pasta koja, recimo, košta 2.500,00 dinara, jeste skupa, ali je isto toliko kvalitetnija.

Preparata za dlaku za mačke i pse na tržištu ima mnogo više nego što ih ima za ljude. Razni se preparati mogu primeniti da bi se sprečilo da do problema dođe. Brinite o vašim ljubimcima tako što ćete delovati preventivno, a ako i dođe do problema – poseta veterinaru ne treba da se odlaže.

Naravno, uvek možete pozvati i zakazati konsultacije i pregled svog ljubimca kod doktora Nikole pozivanjem na broj telefona 063/232-259.

Želimo vam što više uživanja u društvu vaših zdravih ljubimaca!

Gaga i Peđa

Leave a Comment