Mačke ne pokazuju jasno da trpe bol. Najčešće se samo sakriju i dugo spavaju. Lako se može desiti i da danima ne primetite da li jedu ili da li idu u wc. Naročito ako u kući imate još jednu mačku koja kao „čistač akvarijuma“ pojede i svoju i tuđu hranu i, naravno, napuni pesak u wc-u za dve mačke.

Ako ste ikada vodili svog ljubimca u „mačju hitnu pomoć“ usred nedelje, u ponoć, onda znate šta su muke zaljubljenika u mačke. Bilo je proleće, nedelja i noć kada je naša ljubimica Modesti (inače dugodlaka mačka) ispovraćala žućkasti sadržaj i iznemogla pala na pod. Odveli smo je u jednu od par retkih vet-klinika u Beogradu koje rade 24/7. Pokušali su joj izvaditi krv iz prednje šape, ali to nije uspelo jer je bila potpuno dehidrirana. Morali su joj secnuti vrat i jedva nacediti par kapi krvi za analizu. Analiza krvi nije pokazala postojanje infekcije. Ipak, punih pet dana Modesti je primala infuzije ujutru i uveče kako bi nadoknadila gubitak tečnosti i minerala.

Snimljen je i ultrazvuk i saznajemo da ima ciste na bubrezima. Srećom – ova bolest nije uzrokovala njen tadašnji zdravstveni problem. Saznali smo da nesavesni odgajivači sibirskih mačaka mešaju persijanke i sibirke kako bi dobijali sibirke bujnije dlake. Zato je česta pojava „PKD“ – policističnih bubrega kod mačaka rase sibirka (i rano umiranje – oko 7-8 godine).

Problem, na sreću, nije izazvao policistitis. Bilo je nešto daleko naivnije, ali potencionalno fatalno – DLAKE u digestivnom traktu mačke. Naime, bilo je proleće i sezona linjanja, zbog čega se mace konstantno umivaju i ližu pokušavajući da se oslobode zimske dlake. Tako vremenom napune stomačiće dlakom, praktično zakrčavajući sopstveni digestivni trakt!

Tada saznajemo za “čarobnu pastu” (anti-harball malt). Ona sadrži malt i mast koje pospešuju pokretljivost creva, ujedno ih hraneći. Uz nju mačka uspeva da iz digestivnog trakta izbaci u wc neverovatne količine progutane dlake. Začudili biste se koliko mala mačka može da izbaci dlaka kroz stolicu! Ovu pastu mače Kairo (“čistač akvarijuma”) sa uživanjem jede, ali Modesti – neće ni da je lizne. Zato svaki put napunimo špric pasticom, Modesti obuhvatimo peškirom i ubrizgamo joj pasticu u usta. Nakon pet dana infuzije i uz ovu pastu, Modesti je bila spašena!

Nega dugodlake mačke pre svega podrazumeva:

  1. Pre svega – redovno četkanje je obavezno.
  2. Stan u kome dugodlaka mačka živi ne sme biti pretopao! To izaziva dodatno linjanje dlake koje ni redovno četkanje ne može ukloniti. Ako su vam radijatori u stanu pretopli razmislite o kupovini radijatorskih termo-glava. Lako se instaliraju na ventile radijatora i štede energiju.
  3. Mačke koje žive u stanu moraju jesti isključivo Indoor hranu. To su suvi kroketi koji sadrže visok procenat vlakna za bolje varenje. Postoji indoor hrana za kratkodlake i za dugodlake mace. Potpuno je svejedno koji proizvođač je u pitanju.
  4. Posadite travu za mačke u saksiji! Verujte da će je mačke rado grickati.
  5. Tokom perioda linjanja pomozite svojoj ljubimici da izbaci dlake iz stomačića hraneći je čarobnom pastom (anti-hairball malt). Prave je razni proizvođači i mogu se kupiti svuda, od pet-shopa do DM i Lily radnji.

Nadamo se da smo našim savetima pomogli, jer je svakako bolje sprečiti nego lečiti! Uživajte uz vaše mezimice, bilo one dugodlake ili kraktodlake i puno pozdrava od Gage i Peđe!

p.s. na fotki možete videti “čistača akvarijuma” Kaira koji leži u fazonu: “mazi me, šta čekaš?!” i Modesti iza njega u fazonu: “Kairo, šlihtaro belosvetska!”: 

Leave a Comment